Friss kommentek

Címkék

anyád parázik (1) anyám (2) apnea (2) banándugó (1) baratok (1) be (2) békés (1) boldog (1) Címkék (3) csalad (1) család (3) családalapít (1) csizma (1) divat (1) djhero (1) életkép (1) emigrans (2) extrém (1) fogy (1) giccs (1) gipsz (1) haza (1) hifi (2) high end (1) hülyék (1) irányít (1) ízlés (1) játék (2) jfk (1) karácsony (1) kaszt (2) kererűsó (1) költözés (1) kölyök (1) kor (1) kórház (1) korház (2) mankók (1) nézném (1) nyár (1) Panka (10) purgál (2) sims (1) szenved (1) szívás (2) szülés (3) tél (1) töki (2) törés (1) ünnep (1) utazás (1) változik (2) vergődik (1) villa monte carlo (1) zene (1) Címkefelhő

Nem tudom másoknál ez hogy van, de én a családból hozom a neurózist. E tekintetben már anyám sem volt normális. Ha olvasna, most bizonyára azt mondaná: "Persze, minden rosszat tőlem örököltél..."

Emlékszem, ahogy egy békés téli estén, a fűtetlen vonaton eszébe jutott, hogy talán nem húzta ki vasalót. Zuglóban még épp le tudtunk pattanni, át egy taxiba és vissza a nagyitól frissen örökölt lakásba, amit persze nem égetett porig, mert a pánikot generáló háztartási eszköz kihúzva és felállítva pihent a fürdőszoba kövén. Miért görcsölt rá mégis és vizualizált lángokba borult lakást?

Minden bizonnyal alaptalanul hibáztatom anyámat, ugyanis a szakirodalom szerint ez a  kényszerbetegség (OCD - Obsessive Compulsive Disorder) valószínűleg az agy specifikus területeiben található idegi áramkörök abnormális működésével függ össze és nem családi problémák vagy gyermekkori élmények következménye. Puff neki! Tehát a tanult viselkedésformák , a környezettel és a hiedelmekkel való bármiféle párhuzam keresése felesleges lenne? Tehát nem azért megyek vissza megnézni, hogy bezártam-e a az ajtót, mert anyám is mindig ezt tette, hanem mert az én agyamban is a normálisnál kevesebb a fehérállomány? Ebből viszont miért nem következik automatikusan az, hogy a szürkeállomány nagyobb? És vajon a háromféle fehérállományi rostból melyikből van kevesebb? Melyik felelős ezért az egészért? Mitől függ, hogy csak hanyagul kirántom-e a zárból a kulcsot és kifordulok a lépcsőházból, vagy visszamegyek megbizonyosodni arról, hogy amit néhány másodperccel korábban csináltam tényleg valós és eredményes volt? És miért csak az  ajtó? Miért nem a villany, a tűzhely, vagy a fürdőszobai csap? Ezt sem tudom rendesen csinálni, OCD-ben is csak a baseline-ig jutottam. És te? Te beletartozol abba a 2%-ba, amiben ott van Cameron Diaz, Billy Bob Thornton és Beckham is ?

POSTED BY |  NaomiHenger  |  AT 2011. november 16. szerda.  |  9 komment |   | 

A bejegyzés trackback címe:

https://zseer.blog.hu/api/trackback/id/tr144264047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fruzsi · http://vegablog,net 2011.11.18. 13:54:30

Szia, mivel az én (első) kommentem itt pont elveszett (pedig mit dolgoztam rajta :), most megragadom az alkalmat..,Igen, sajnos beletartozom én is. A vasaló az alap, a bejárati ajtó is, valamint a becsuktam-e az ablakot, elzártam-e a gázt. Mondjuk igazából azóta van ez, mióta vannak a cicáink és nem akarom hogy kiszökjenek/megégessék magukat.stb. De akkor is röhej, hogy főzés után van, hogy kétszer is visszamegyek a másik szobából a konyhába, hogy "de biztos, hogy elzártam?"

Ismeretlen_21153 2011.11.18. 14:34:30

Szia Fruzsi, sajnálom, hogy az első kommented odalett, de ha gondolod pótolhatod. Érdekes a te parád, mert ha én nem készülök épp elhagyni a házat, akkor semmi ellenőrzési kényszer nincs bennem, akár velem együtt éghet le. Én amikor észrevettem, hogy hajlamom van ilyesmire, akkor kitaláltam, hogy emlékeznem kell a mozdulatra. Elzártam, lekapcsoltam, ráfordítottam. 10-ből 8x nem fordulok vissza és még sosem értem olyasmire haza, hogy zubogott volna a víz, vagy lángokban állt volna a konyha.

Mariann 2011.11.18. 15:09:47

Megvártam az első kommentet, sokáig nem írtál. Elfáradtál? Jó kis témát találtál, én ebben a rohanó világban már semmin sem tudok csodálkozni, és általában elhagyni szoktam dolgokat, nevezzük szétszórtságnak az eseményt. De aztán meg megtalálom őket(fényképezőgép, pulóver, kulcs, na az a legsűrűbb, leteszem valahová, utána keresem....) A megtalálás nem az emlékek visszapörgetésével történik, általában van egy nagyon mély "de javu" érzésem, mert általában ugyanazokat a dolgokat szoktam ugyanolyan módon elhagyni, lásd fentebb a felsorolást, aztán általában valahogy előkerítem őket, ritka ha nem, na akkor keseredek el agytekervényeim kóros sorvadását feltételezve. Ilyen elindulok és visszarohanok pedig nagyon sokszor előfordul velem is, de még nem nevezném OCD-nek. A klasszikus példa amikor valamit akarok, de nagyon, aztán elindulok a konyhába, közben bedobok két zoknit a szennyesbe, összeseprem a szemetet, elgondolkodom, hogy miért nem esik az eső, valamelyik családtagom benyivákol valami HEEEEEEEEEELP szöveget azzal a nyúzós hanggal, amitől rögtön cselekvési kényszerem lesz, és Én...., mint társalkodónő, háztartási robotgép, mojszikaetető, és elhagyott ruhák keresője, teljesítem a kívánságát, mint jól beépített imprinting kötelességet, majd sűrűn elgondolkodom, biztos, hogy akartam valamit, de mit? Majd elkezdem kotorászni a gondolataimat és nem emlékszem.... Na, ekkor visszamegyek a szobába, hátha eszembe jut, és általában igen, eszembe jut. Egyébként meg kéretik nem hasonlítgatni magunkat Billy Bob Thornton-hoz, Beckham-hoz, Cameron Diazhoz, de főleg ne a Télapóhoz, -akkor már inkább tényleg Anyánkhoz,- és előbb nézd meg a Télapó ősz szakállát, ő már megteheti, hogy mániás legyen, meg szétszórt. Akinek annyi dolga van, mint nekünk dolgozó nőknek, az megengedheti magának az ilyen férfiak számára illúzióromboló cselekvéseket. Csak az nem szétszórt (OCD-s :):):), aki a nap minden másodpercében egy nagy chipstállal a TV-t nézi, mert annak nincs mit elfelejteni, meg szétszórni, mert a nagy önkábítástól az nem megy neki. A saját szüleinkhez való hasonlóság keresése, és rácsodálkozása meg figyeld meg csak akkor kerül elő, ha valami betegségről van szó, tuti. Mi még csak lépegetünk az úton az OCD felé. Legalábbis remélem, de egyébként nagyon szétszórtnak gondolom magam, és azt, hogy ez már mánia azt majd valaki megállapítja helyettem, de én nem az biztos. De várjál csak, megnézem mit írtam az előbb, mert úgy emlékszem üti az egyik mondatom a másikat, aztán átfogalmazom........ :):):) Puszi!

Mariann 2011.11.18. 15:10:23

Úristen! Bocsi! Már megint túltengtem magam.

Ismeretlen_21153 2011.11.18. 16:14:27

Mariann, itt nincs karakterszám limit, szóval kedvedre kommentelgess, olyan hosszan ahogy épp jólesik:) A keresés nálunk is visszatérő gond. És olyankor az sem segít, hogy "de ide tettem" , mert általában nincs ott. Persze mindketten a másikon keressük, holott köztudott, hogy a tárgyak mindig ott vannak, ahová tettük őket, csak egy másik dimenzióban :) puszi neked is

Ismeretlen_4550 2011.11.18. 19:51:25

Lehet, hogy én az autó bezárásával vagyok így? Bár most, hogy belegondolok, inkább az van, hogy automatikusan bezárom, később pedig nem emlékszek rá. Most ez "qualify" vagy nem?

Ismeretlen_21153 2011.11.19. 02:10:58

Gyuszi, simán qualify :)

Nikol 2011.11.24. 10:51:48

Én is ilyen vagyok egy kicsit. De ezt leginkább a hajszoltságnak, a rohanásnak, az egyik lábam itt, a másik ott típusú életmódnak tudom be. Sokat kapkod az ember, miközben valamit csinál a keze, az agya más máshol jár. Ezért nem ég bele a kép az agyunkba, hogy bezártuk-e az ajtót, elzártuk-e gázt, hová is tettük a kulcsot stb. És van, hogy a munkámat háromszor is ellenőrzöm, mert nem vagyok benne biztos, hogy jól csináltam-e meg, aztán meg jól ellenőriztem-e le, mert közben rendszerint azon kapom magam, hogy az agyam más problémán kattog már vagyis az ellenőrzés valahogy mechanikusan megy. Ilyenkor szoktam nagyon határozottan kényszeríteni magam, hogy az adott feladatra koncentráljak és ne térítsen el ettől semmi. Pl. lakásból kilépéskor nem szoktunk egymással beszélgetni, mert felejtettük már a zárban belül a kulcsot Karácsony másnapján... Nem kevés pénzünkbe került. Szóval jobban oda kellene figyelnünk arra, amit épp csinálunk, de ilyen rohanós világban ez lehetetlen... :-(

kergeboci · http://kergeboci.wordpress.com 2011.11.26. 23:06:00

Autóbezárás dettó :0) Főleg amióta csak csippantani kell rá egyet, nem a kulccsal körbeszaladni, hogy minden ajtó zárva van-e :0)
© zseer.blog.hu
süti beállítások módosítása