Friss kommentek

Címkék

anyád parázik (1) anyám (2) apnea (2) banándugó (1) baratok (1) be (2) békés (1) boldog (1) Címkék (3) csalad (1) család (3) családalapít (1) csizma (1) divat (1) djhero (1) életkép (1) emigrans (2) extrém (1) fogy (1) giccs (1) gipsz (1) haza (1) hifi (2) high end (1) hülyék (1) irányít (1) ízlés (1) játék (2) jfk (1) karácsony (1) kaszt (2) kererűsó (1) költözés (1) kölyök (1) kor (1) kórház (1) korház (2) mankók (1) nézném (1) nyár (1) Panka (10) purgál (2) sims (1) szenved (1) szívás (2) szülés (3) tél (1) töki (2) törés (1) ünnep (1) utazás (1) változik (2) vergődik (1) villa monte carlo (1) zene (1) Címkefelhő

Van az a semmihez sem fogható érzés, amikor besétálsz egy ügyfélszolgálati irodába.Tegyük fel, hogy alapjában véve nem szeretsz prejudikálni, de úgy hozta a sors, hogy egy olyan országban élsz, ahol semmi sem megy egyszerűen és főleg nem gyorsan. Ha kiiktatnánk a folyamatban egyébként kulcsfontosságú szereppel bíró emberi tényezőt, akkor sem lenne másként, mert a glóbusz ezen részén a lámaság egy olyasfajta mutáció, amellyel az érintettek tökéletesen megbékéltek. Talán már mi is. Így amikor négy telefonos egyeztetés és egy személyes találkozás után újra belépünk az irodába tudom, hogy az ügyintéző kicsit sem fogja komolyan venni a problémánkat, meg sem próbálja majd velünk elhitetni, hogy minden erejével azon van, hogy adott kérdéskörben maradéktalan felvilágosítást adjon, nem akar készségesnek tűnni, és az sem célja, hogy hihetetlen probléma- megoldó képességéről győzzön meg minket. Nem. És nem csak azért, mert a természet elbánt vele, hanem mert a munkaidejének lejárta előtt másfél órával  már rég nem az foglalkoztatja, hogy adott tevékenységéért valaki, "munkabér" címén, havi rendszerességgel komoly összeget utal a számlájára, hanem hogy mi lesz a vacsora, elveri-e a Charleroi SC az Anderlechtet etc. És ekkor mi, az "etrangers" odaállunk a pulthoz és illedelmesen, szánk szegletében kedves mosollyal üdvözöljük őket. Igen őket, mert hárman is vannak, de egyikük sem akar észrevenni minket. A hölgy, aki Töki szerint délután ideszólt telefonon, hogy szíveskedjen visszafáradni 3 fotóval és 10 euróval, éppen menni készül. Próbálom vele felvenni a szemkontaktust, de tökéletesen hiábavaló, mert már kabátban van. A hátsó asztaloknál ülő két hím kedélyesen cseveg, de végül az egyikük vet felénk egy hanyag pillantást. Közelebb jön a pulthoz, nem szól, és látszik hogy a bonjour-omtól majdnem sóbálvánnyá mered. Látom a szemében a csalódottságot, amikor úrrá lesz rajta a felismerés:"munka van". 

Röviden vázolom a helyzetet, megemlítem, hogy a kolléganő foglalkozott Töki ügyével és mi  tulajdonképpen csak azért vagyunk ott, hogy bemutassuk a házassági anyakönyvi kivonatot, odaadjuk a fotókat és fizessünk. Jelentőségteljesen megvakarja az állát, hümmög egy kicsit, majd fontoskodva az asztalához sétál. Ez kevés-mondja egy perccel később. Hol van Töki útlevele-kérdi. Minek?- vágok vissza én. Hiszen közel 5 éve van már helyi személyi igazolványa, amit alanyi jogon utánam kapott, de azzal nem dolgozhat.  Ekkor tulajdonképpen beáll a kommunikációs breakdown, ugyanis innentől kezdve az egyetlen szó, ami elhagyja az ajkát (igaz az többször is) az a "passport'. Feladjuk. Talán majd reggel frissen és kipihenten több türelmünk lesz egymáshoz. No meg persze útlevelünk is. 

Addig is itt a recept a belga személyi megszerzéséhez, ha valakinek az a beteg, súlyosan perverz ötlete támadna,hogy itt keres munkát. 

- 1 db igénylőlap (ezt helyben adják)
- 3 db friss útlevélkép
- a házassági, vagy az élettársi kapcsolatot igazoló dokumentum, hitelesített fordítással
- anyaország által kiadott személyi, vagy útlevél
- 10 euró, tetszőleges címletekben, ízlés szerint

Ha mindez megvan és rendben találtatik, akkor akár 3 hét alatt el is készülhet a személyi, amellyel szabadon vállalhatsz munkát. Bon courage és Bienvenue !

POSTED BY |  NaomiHenger  |  AT 2009. november 6. péntek.  |  12 komment |   | 

A bejegyzés trackback címe:

https://zseer.blog.hu/api/trackback/id/tr494263402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_74111 2009.11.06. 07:46:56

Hát, én nem is tudom, de itt ezek a hoeilaartiak nagyon rendesek velünk. Bármivel megyünk, akkor segítenek. Legutóbb is, a kommunikáció kedvéért még franciául is hajlandóak voltak megszólalni, hogy szót értsünk velük végre. Sajnálom, hogy nálatok nem ilyenek! Talán azért mert abba a fránya nagyvárosban éltek? Itt falun meg minden egyszerübb? Családiasabb, közvetlenebb, egyszerübb. Nem költöztök ide? :))))))))))))))))))))

HA 2009.11.06. 10:58:48

Auderghemről sem tudok rosszat mondani. Szépen beszélnek angolul és viszonylag konstruktívak. Az igaz, hogy ahány embert kérdezel, annyi félét mond és emiatt párszor lyukra futottunk. No meg nálunk mindig minden papír ott volt, ami a végére azért szép nagy dossziévá dagadt. Ja! És nálunk 11,50 EUR a személyi. :-)

Ismeretlen_21153 2009.11.06. 11:31:07

Nem értem. Tényleg csak mi ütközünk minden adminisztrációs témánál inkompetens, és flegma emberekbe? Lehet, hogy velünk van a baj? :) HA :ezek szerint szintén zenész?

Ismeretlen_54425 2009.11.06. 12:16:06

lehet, hogy Csillának van igaza, és ez brüsszeli sajátosság. nekünk is van egy csomó hasonló sztorink.

HA 2009.11.06. 13:59:31

Igen, én is a "pop szakmából". :-) Azt nem állítottam, hogy nem voltak hülyék, de rosszindulatot sehol nem tapasztaltam. Meg mi mindig reggel mentünk. Lehet, hogy akkor még frissek és lelkesek. És talán az is számított, hogy a mi kerületünkben nincs olyan sok külföldi. A barátom az 1000 irányítószámú környékről azért mesélt 1-2 érdekes ügyintézési sztorit. Nekünk még annyi csavar volt a dologban, hogy gyakorlatilag kétszer kellett mindent csinálni, mert amikor elkezdünk az ügyintézést még nem volt nyitva a belga munkaerőpiac, közben meg megnyílt.

Ismeretlen_21153 2009.11.06. 14:19:24

Rosszindulatról én sem tudok beszámolni, de a bárgyúság viszont bosszant. BSA nem rossz környékm de hivatalos ügyet még zökkenő mentesen nem tudtam ott elintézni, kivéve azokat az alkalmakat, amikor a rendőrségi megfigyelést kérek a lakásra,a szabadság idejére.

Ismeretlen_4550 2009.11.06. 14:52:48

Felötlött bennem: lehet különbség a flamand és wallon hozzáállás között? Vagy tényleg a "falusi", családias hangulat miatt ilyen rendesek velünk itt?

Ismeretlen_74111 2009.11.07. 09:18:11

Gabóka! Még tudod az jutott eszembe, hogy Magyarországon is kell várni a személyire egy hónapot, és ott is kell igazolni mindenféle papírral, hogy te vagy te. Ha azt nézzük, akkor ez itt nem lassabb, csak érdekesen adják elő. Magyarországon szigoruan, hivatástudattal (vagy a nélkül, de az még rosszabb), itt meg unottan, álmosan, de azért a végeredmény ugyan az lesz, előbb utóbb meg lesz az a papír, ne mérgeskedjetek! Szerintem nem veletek kivételeznek negatívan, hanem ott ugy mennek a dolgok. Ne morogj, nevesd ki őket inkább, az jobb lesz!

Ismeretlen_21153 2009.11.07. 14:39:11

Csillám, félreértesz. A várakozással nincs problémám, csak azzal, hogy 5 körben nem voltak képesek megmondani, hogy mi kell a személyihez. A személyes találkozót is elodáztam volna egészen a papírok beadásáig, de nincs a honlapjukon információ.

Ismeretlen_74111 2009.11.07. 18:36:32

Ja, bocsika, én értettem félre! :)))

HA 2009.11.09. 12:42:19

Majd lécci írd meg, hogy végül mennyi idő volt! Csak az összehasonlítás végett. :-) Amúgy Auderghem ebből a szempontból fejlettebb, ők feltették a honlapjukra, hogy mit kell vinni.

Ismeretlen_21153 2009.11.09. 15:52:44

Amint elkészül updatelek.
© zseer.blog.hu
süti beállítások módosítása