Friss kommentek

Címkék

anyád parázik (1) anyám (2) apnea (2) banándugó (1) baratok (1) be (2) békés (1) boldog (1) Címkék (3) csalad (1) család (3) családalapít (1) csizma (1) divat (1) djhero (1) életkép (1) emigrans (2) extrém (1) fogy (1) giccs (1) gipsz (1) haza (1) hifi (2) high end (1) hülyék (1) irányít (1) ízlés (1) játék (2) jfk (1) karácsony (1) kaszt (2) kererűsó (1) költözés (1) kölyök (1) kor (1) kórház (1) korház (2) mankók (1) nézném (1) nyár (1) Panka (10) purgál (2) sims (1) szenved (1) szívás (2) szülés (3) tél (1) töki (2) törés (1) ünnep (1) utazás (1) változik (2) vergődik (1) villa monte carlo (1) zene (1) Címkefelhő

Nem vagyok filmes blog, így valószínű kellő szakértelemmel sem tudok nyilatkozni a filmről, de amit biztosan állíthatok, hogy ott lesz aközött a néhány között, ami elé majd a gyerekeimet leültetem, ha eljön az ideje. A film egyébként 1998-ban készült Carl Friedman regényéből Jeroen Krabbé rendezésében. Rendezőként ez az első munkája, de színészként számos produkcióban szerepelt,( talán a Farinelli a kasztráltból emlékezhetünk rá, ugyanis ő alakította Handelt). 

A történet a hetvenes évek elején játszódik Antwerpenben. Chaya Silberschmidt (Laura Fraser) egy rendkívül felvilágosult, nyílt és őszinte zsidó lány, aki filozófiát tanul az egyetemen és a vallást egyáltalán nem gyakorolja. Szülei mindketten megjárták Auschwitzot, de másként próbálják feldolgozni. Az apja (Maximillian Schell) a nácik elől menekülve, két bőröndbe zsúfolta a számára fontos tárgyakat, de el kellett ásnia egy ház udvarán. Most, közel 30év elteltével, régi újságokban és könyvekben rábukkan a házra és megszállottan járja Antwerpent, hogy hol kezdjen ásni. Chaya szüleitől külön él és alkalmi munkákból tartja el magát. Amikor munka nélkül marad, öreg barátja Yacov Apfelschnitt (Topol) siet a segítségére. Egy ötgyermekes chaszid család keres segítséget a gyerekek mellé. Chaya először hallani sem akar róla, de végül átbuszozik a városon és öreg barátja segítségével képet kap, a számára eddig teljesen ismeretlen világról. A családban három fiúgyermek és egy lány ikerpár van. A fiúk közül a legkisebb, a tündéri Shimcha bár már négy éves elmúlt, még mindig nem beszél és időnként a nadrágjába vizel. Chaya azonnal megkedveli a kisfiút és hamar kiderül, hogy az érzés kölcsönös. Délutáni sétáik a közeli parkban lévő tóhoz vezetnek, ahol kacsát etetnek és hamarosan ez lesz Simcha kedvenc foglalatossága. Néhány hét elteltével a gyerek beszélni kezd és a széder estén ő idéz a Haggadahból... Nem akarom az egész történetet elmesélni, de annyit mindenképp el kell mondanom, hogy a kiváló szereplőgárda csak még varázslatosabbá teszi az alkotást. Nagy nehezen megtaláltam az egyetlen, neten elérhető trailert, úgyhogy most ide ágyazom!

POSTED BY |  NaomiHenger  |  AT 2008. augusztus 5. kedd.  |  2 komment |   | 

A bejegyzés trackback címe:

https://zseer.blog.hu/api/trackback/id/tr444263142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_67331 2008.08.05. 17:09:45

Ez egy nagyon szép film, nagyon szerettem...Bár valahogy az eleje egyáltalán nem rémlik, cska a vége :(

NH 2008.08.05. 18:36:40

Valóban az, én is ezért kerestem égre-földre. Most megvan, megnéztem és végigbőgtem
© zseer.blog.hu
süti beállítások módosítása